12. Kínai fahéjolaj

A kínai fahéjolaj a fahéj (latinul Cinnamomum cassia) illóolaja.

Gyógyhatásai: Nyugtató, erősítő, antibakteriális, gombaőlő, összehúzó, tonizáló, Fájdalomcsillapító, fertőzés megelőző, görcsoldó, összehúzó, vérzéscsillapító, közérzetjavító hatású.

 

Felhasználása: A fahéjolajat felhasználják zsíros bőrre készült samponokban, testápolószerekben, kézápoló szerekben, rozaceás és zsíros bőrre készült arcápolókban, lábápolószerekben, szájápolásban. A fahéjolaj fogpasztában gátolja a fogszuvasodást, a bőr sérüléseinek elfertőzdését megelőzi. Kozmetikai termékekben ajánlott felhasználási koncentráció: 0,1 – 1% Alkalmazása depresszió, feszültség, impotencia, emésztési zavarok, megfázás, menstruációs panaszok esetén javallott.

Alkalmazás módjai: Párologtatás, inhalálás, bedörzsölés, fürdő, szájöblítés

Keverhető mandarinnal

Ellenjavalt: Nem alkalmazható érzékeny bőrre
 

13. Fodormentaolaj

Fodormenta (Mentha crispa) a vízpartokon, nedves réteken előforduló, de a kertekben is termesztett, évelő gyógynövény, az árvacsalánfélék családjába tartozik. Népies nevén köményes menta, vagy kerti menta. Íze kellemes, mentolos. A növényi drog illóolajat (karvont, karveolt), cseranyagokat, flavonoidokat tartalmaz.

A fodormenta szárai és levelei azonban a borsosmentáéval ellentétben nem antociánosak (nem ibolyás színűek), hanem többnyire sötétzöldek. A virágzó földfeletti részeiből vízgőzdesztillációval előállított illóolaja színtelen, halványsárga vagy olivazöld színű, illata a mentákra jellemző, - fűszeres-gyógynövényes. Az olaj legfontosabb alkotórésze a konyhakömény terméseinek ízéért is felelős karvon, ami mellett jelentősebb mennyiségben a limonén fordul elő.

Használata: Az illóolaj, (Aetheroleum menthae crispae) belsőleg használva emésztésjavító készítmény. Az illatszer- és élelmiszeripar édesipari termékek, (cukorkák, fogkrémek, szájvizek, szappanok, samponok, rágógumik), íz- és illatösszetevőjeként hasznosítja a fodormenta olajat. A kozmetikai iparban szappanok és kölnik gyártásában alkalmazott anyag. Az illóolaj nem toxikus, nem irritáló, nem bőrérzékenyítő és nem fototoxikus.

 

Használata külsőleg

  • Párologtatás: csíraölő és fertőtlenítő, légfrissítő hatású
  • Inhalálás: frissítő és légzéskönnyítő, légút tisztító
  • Fürdő: zsíroldó, bőrtisztító hatású
  • Bedörzsölés: bőr vérkeringését fokozza, cellulitis ( narancsbőr) kezelésében ajánlott, krém formájában tisztítja a zsíros, pattanásos bőrt
  • Öblögetés: tinktúra formájában szájfertőtlenítés
Ellenjavalt: Magas vérnyomás esetén testápolóként azonban, ne alkalmazzuk!
 

14. Gerániumolaj

 A gerániumolaj (oleum geranii) a geránium (Pelargonium odoratissimum, ill. más Pelargonium-félék) illóolaja. Zöldes színű, rózsaolajhoz hasonló illatú, eléggé viszkózus folyadék. Frissít, élénkít, gombaölő, antiszeptikus hatású, egyensúlyban tartja a bőr faggyútermelését. Csökkenti az aranyér tüneteit. Főként illatszerek, kölnivíz előállítására használják.

 

15. Kamillaolaj
 
Kamillaolaj (Matricaria chamomilla): álmatlanság, depresszió, fejfájás, nyugtalanság, emésztési zavarok, megfázás, menstruációs panaszok esetén

 

Alkalmazása

-   borogatás, bedörzsölés, fürdő

-   keverhető gerániummal, levendulával, pacsulival 

-      nem alkalmazható terhességnél

 
 
16. Levendulaolaj

A levendulaolaj a levendula (Lavandula officinalis) illóolaja. Antibakteriális, görcsoldó, gyulladáscsökkentő nyugtató, keringésjavító, immunrendszer erősítő, fájdalomcsillapító és gombaölő hatású. Értékét a benne levő linalil acetát tartalma fejezi ki (min. 35%).

Felhasználása: A népgyógyászatban fejfájás esetén borogatásra, szemgyulladás és árpa kezelésére használják, valamint a hajhullás megelőzésére. Enyhíti a görcsöket. A modern fitoterápiában reumás bántalmak elleni fűrdők, bedörzsölőszerek és masszázsolaj készítésére használják. Migrénes fejgörcsök enyhítésére bedörzsölőként, melankólia, depresszió csökkentésére fürdővíz adalékként, krémként alkalmazzák. Gyorsítja a nehezen gyógyuló sebek javulását. Enyhíti az ekcémát, a gombás fertőzéseket, csökkenti a hajhullást, megszünteti a lábgombát. Nyugtatja a gyulladt, megégett bőrt.

Alkalmazása: Álmatlanság, klimax, nyugtalanság, bőrápolás, fejfájás, magas vérnyomás, reuma esetén, de használják még rovarriasztásra használt készítményekben is.

 

Alkalmazása módjai: Párologtatás, bedörzsölés, nyugtatófürdők, illatszerek hatóanyagaként.

 
 

17. Majoránnaolaj

A majoránnaolaj a majoránna (Origanum majorana) illóolaja. Álmatlanság, feszültség, emésztési zavarok, izomfájdalom, köhögés, magas vérnyomás, reuma esetén javasolt használata.

 

Alkalmazása

 

18. Mandarinolaj

A mandarinolaj a mandarin (Citrus reticulata) illóolaja. Használata depresszió, idegesség, szellemi fáradtság, emésztési zavarok, izomgörcs esetén javasolt.

 

Alkalmazása

-        párologtatás, inhalálás, fürdő, bedörzsölés, illatszer
-        keverhető fahéjjal
 
 

19. Mirtuszolaj

A mirtuszolaj a mirtusz (Myrtus communis) illóoalaja, szellemi fáradtság, bőrápolás, reuma esetén alkalmazzák és szagtalanításra használják.

 

Alkalmazása

-                     lemosás, inhalálás, szájöblítés, párologtatás, bedörzsölés
-                    keverhető levendulával
 

20. Muskotályzsálya-olaj

A muskotályzsálya-olaj (latinul Salvia sclarea) egy illóolaj.

Alkalmazása depresszió, klimax, stressz, korpásodás, menstruációs zavarok, magas vérnyomás esetén javasolt, de jó szagtalanításra is.

Alkalmazása
-                     párologtatás, borogatás, fürdő, bedörzsölés
-                     keverhető borókával, citrommal, gerániummal, jázminnal, levendulával
-                    nem alkalmazható epilepsziánál, terhességnél, alkohol fogyasztással
 

21. Narancsolaj

A narancsolaj a narancs (Citrus aurantium) illóolaja. Megfázás, feszültség, stressz, emésztési zavarok kezelésére és általános nyugtatóként, gyulladásgátlásra, fertőtlenítésre, méregtelenítésre, bőrnyugtatásra, szagtalanításra használják.

 

Alkalmazása: Illatos fürdők alkotórésze, bedörzsöléssel a nyugtató, antibakteriális, és bőrápoló hatását, szájöblítés esetén antibakteriális, méregtelenítő hatását aknázhatjuk ki. Párologtatással kellemes, nyugtató környezetet teremt, csökkenti a felnőttek és a gyerekek alvási zavarait, idegességi tüneteit.

A kozmetikai iparban felhasználják: töredezett hajra hajsamponokhoz, kézápolókrémekhez, nehézláb érzés elleni lábápolókban, rozaceás, érzékeny és kevert bőrre készült arcápolószerekhez. Enyhíti a fogíny-gyulladás tüneteit, nyugtató, közérzetjavító fürdők és bőrápolószerek hatóanyaga. Kozmetikai termékekben ajánlott felhasználási koncentáricó: 0,1 – 1% .

 

Keverhetősége: Keverhető bergamotal, citromfűvel, rózsafával

Ellenjavalt:Nem ismert, mellékhatása nincs
 

22. Narancsvirágolaj

A narancsvirágolaj (Citrus aurantium amara) álmatlanság, depresszió, impotencia, nyugtalanság emésztési zavarok, fejfájás kezelésére használt illóolaj.

 

Alkalmazás módjai: Párologtatás, bedörzsölés, fürdő, illatszer.

Keverhetőség: Keverhető gerániummal, levendulával, muskotályzsályával.
 
 

23. Pacsuliolaj

A pacsuliolaj az Indiában honos pacsuli (Pogostemon patchouli avagy P. cablin) illóolaja. Depresszió, impotencia, szellemi fáradtság, narancsbőr esetén és ezeken kívül még rovarriasztásra, szagtalanításra, bőrápolásra is használják.

 

Előállítása, fizikai tulajdonságai: Vízgőz-desztillációval vonják ki a növény leveleiből. Zöldes, illetve sárgásbarna, sűrűn folyós. Erős, émelyítően fűszeres illata éteres jellegű. Vízben nem oldódik, de alkoholban és éterben igen jól.

Alkalmazása: Három fő alkalmazási területe a hagyományos gyógyászat, az aromaterápia és legfőképpen az illatszergyártás (alapanyaga, a pacsulilevél kitűnő molyirtó is). Az illatszergyártásban a chypre, fás és keleties parfümkompozíciókban használják. A széles körben alkalmazzák leheletfrissítő édességek aromás összetevőjeként. Kicsit szappanos illata Európában és az Egyesült Államokban már nem divatos, ám Ázsiában és Latin-Amerikában továbbra is népszerű.

A hagyományos ázsiai gyógyászatban sokrétűen alkalmazzák, így megfázás, fejfájás, hányinger és gyomorfájdalmak ellen; Japánban és Malájziában mérges kígyók marására is — elmondhatjuk, hogy ezek kezelését nem segíti, de enyhíti a tüneteket. Illata állítólag segíti a szellemi egyensúly elérését, emellett érzékenyebbé teszi az embert.

Az alternatív gyógyászatban felhasználási módjai:
-                     párologtatás,
-                    bedörzsölés,
-                     fürdő

 

A modern európai gyógyászatban:

-                     anorexia,
-                    hasmenés,
-                    emésztési zavarok,
-                    kólika
kezelésére használják. Antibakteriális hatása is van.
 
 
 
 

24. Rozmaringolaj

A rozmaring (Aetheroleum rosmarini) illóolaját, az ajakosvirágúak családjába (Lamiaceae) tartozó rozmaring (Rosmarinus officinalis), leveleiből és virágos-leveles ágvégeiből vízgőz-desztillációval nyerik ki, mintegy 1-2,5%-os eredménnyel. Az illóolaj, 85%-os alkoholban oldódik, fajsúlya 15 °C-nál 0,90-0,92, majdnem színtelen, kissé halványsárga színű, rozmaringra jellemző és enyhén kámforos illatú. A rozmaringolaj a VII. Magyar Gyógyszerkönyv mellett más európai gyógyszerkönyvekben is hivatalos.
Gyógyhatásai: Perifériás keringési rendellenességekben keringésjavító, nyugtató, fájdalomcsökkentő, gyulladáscsökkentő anti-oxidáns, szabadgyökmegkötő, összehúzó, fertőzés gátló. Serkenti a keringést, az emésztőszerveket és az idegrendszert, általános működésszabályozó.
Az illóolaj legfőbb hatásai közül a nyákoldó, epehajtó, görcsoldó (epeutakban és a vékonybélben), bőrvörösítő (a bőr és a bőr alatti szövetek vérkeringését fokozó, bőrhőmérsékletet emelő), antimikrobiális, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és izomlazító hatások emelendők ki.
Alkalmazása: Az illóolaj reumás fájdalom elleni és gyulladáscsökkentő bedörzsölőszerek adalékanyaga. A drogot a népi gyógyászatban sebkezelésre alkalmazzák. Ismert afrodizáló hatásáról.
Rozmaringolajjal zsíros, korpás hajra hajsampont, arctonikot, bőrfeszesítő testápolót, fürdőkészítményeket, kézápolót, zsíros, pattanásos bőrre arcpakolást, dezodort stb. készítenek. A rozmaring erősíti a hajat, a fejbőrt. Megakadályozza a korai kopaszságot, csökkenti az izomlázat, fürdővízben nyugtató hatású. Enyhíti az izomfájdalmakat, a reuma tüneteit. Jótékony hatású égési sebek, bőrgyulladás esetén. Csökkenti a kimerültséget.
Belsőleg alkalmazva
Kizárólag orvosi javaslatra, főként epebántalmak és emésztési zavarok esetén, az erre alkalmas összetételek, mint az illóolajokat tartalmazó cseppek, vagy különböző roboráló hatású szeszes kivonatok alkotórészeként használják.
Külsőleges alkalmazva: A legfontosabb alkalmazási területe, a mozgásszervi panaszok (reumás megbetegedések, krónikus izületi gyulladások, izom- és idegfájdalmak) és sportsérülések, melyek kezelésére a rozmaring illóolajat is tartalmazó bedörzsölőszerek, valamint krémek, kenőcsök és tapaszok, masszázs- és fürdőolajok, használhatók jó eredménnyel. Másik, de ugyan olyan jelentőségű felhasználási módként, a légzéskönnyítés, ilyenkor más illóolajokkal együtt kenőcsök hatóanyagaként hasznosítják.

A rozmaring illóolajának, más készítményekben is fontos szerepük lehet, így az alsó végtag keringési zavarainak megszüntetésében, de hatékonyan alkalmazható sportolás előtt, az izmok bemelegítésre. Más illóolajokkal és növényi kivonatokkal együtt fontos alkotórésze lehet, az akne és egyéb bőrbántalmak kezelésére szánt készítményeknek, az alacsony vérnyomás kezelését célzó fürdőolajoknak, vagy -sóknak, illetve menstruációs zavarok kezelésére alkalmas szereknek. Használják még idegerősítő, stimuláló, és klimaxszal járó idegrendszeri panaszokat csökkentő fürdőkben adalékanyagként is.

Keverhető bazsalikommal, borsos mentával, cédrusfával, levendulával

Kámfor tartalma miatt epilepsziásoknál, várandósoknál, valamint kisgyermekeknél, – biztonsági okokból nem ajánlják a rozmaringolaj használatát, de ez nem jelenti azt, hogy a rozmaringolajat kis mennyiségben tartalmazó masszázs vagy fürdőolajok (1-2% össz-illóolajtartalommal) alkalomszerűen sem használhatók.

 

25. Rózsafaolaj

A rózsafaolaj megtévesztő nevével ellentétben nem a rózsa fájából, hanem a Convolvulus nemzetséghez tartozó Kanári-szigeteki növényfajok, a C. scoparius és a C. virgatus szárából („lignum rhodium”) desztillált illatos olaj.

Gyógyszer: Alkalmazzák álmatlanság, feszültség, lehangoltság, emésztési zavarok, fejfájás ellen, bőrápolásra.

 

Alkalmazás módja: párologtatás, fürdő, bedörzsölés.

Keverhető naranccsal, gerániummal, grapefruittal.
 

26. Szantálfaolaj

Szantálfa (Santalum album):
Használható depresszió, feszültség, impotencia, klimax, bőrápolás, emésztési zavarok, megfázás ellen több módon: párologtatás, fürdő, bedörzsölés, inhalálás, szájöblítés, borogatás. Elkészítése: keverhető borssal, ciprussal, ilang-ilanggal, narancsvirággal
 

27. Szegfűszegolaj

A szegfűszegolaj a szegfűszeg (Eugenia caryophyllata) illóolaja. Feszültség, impotencia, kimerültség, fogfájás, izomgörcs, megfázás, reuma esetén használják, de rovarriasztásra is alkalmas.

 

Alkalmazása

-                    párologtatás, bedörzsölés, szájöblítés, borogatás
-                    keverhető borsosmentával, édesköménnyel
 
28. Teafaolaj
 
A teafaolaj a teafa (Melaleuca alternifolia) illóolaja. Szellemi fáradtság, lábgombásodás, megfázás, rovarcsípés esetén használják, és bőrápolásra.

 

Alkalmazása

-                    párologtatás, inhalálás, szájöblítés, fürdő, bedörzsölés
-                    keverhető
Oldalmenü
Szavazás
Önnek miért lenne leginkább szüksége csontkovácsolásra?
Hátfájás
Derékfájdalom
Nyaki problémák
Csípő problémák
Egyéb...